0 0
Kalkoen met cranberry

Deel het op je sociale netwerk:

Of u kunt deze URL gewoon kopiëren en delen

Ingrediënten

Pas eenheden aan
3.5kg Kalkoen Niet ontbeend
250g Roomboter
100g Cranberry Gedroogde
8g Verse Tijm
1st Ui
1st Citroen
6st Knoflook
2st Wortel
100g Gerookte spek
Zwarte peper
Zeezout
Olijfolie

Favoriet!

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Kalkoen met cranberry

Kenmerken:

    Lekkere sappige kalkoen uit de oven

    • 150
    • Porties 4
    • Gemiddeld

    Ingrediënten

    Samenvatting

    Delen

    Een hele kalkoen bereiden klinkt moeilijker dan het werkelijk is. Je hebt alleen een grote oven nodig en genoeg personen om het op te eten ?.

    Er zijn verschillende manieren om het te bereiden. Ik heb gekozen om het een dag te voren klaar te maken en de kalkoen en in te vetten onder de huid. Deze kalkoen is niet ontbeend en is alleen gevuld met smaakmakers.

     


    Stappen

    1
    Klaar

    Bereid de kalkoen voor

    Maak de huid van de kalkoen los van het vlees. Dit doe je op het stuk van de borst. Het losmaken van de huid kun je met je vingers of een spatel doen. Je start bij onderkant van de kalkoen en probeert een kleine opening te vinden waar je huid los kunt halen. Doe dit niet te grof, want de huid moet nog wel heel blijven. Als je dit hebt gedaan kun je de binnenkant alvast een beetje kruiden met peper en zout.

    2
    Klaar

    De boter

    Zorg dat je roomboter zacht genoeg is om de kruiden goed door boter te krijgen. Hak eerst de gedroogde cranberry en de helft van de tijm fijn. Voeg wat gemalen peper en zout toe. Meng de kruiden goed met de boter.

    Smeer de boter nu zoveel als mogelijk onder de huid en smeer het restant over de gehele kalkoen. De onderkant is niet nodig.

    3
    Klaar

    De smaakmakers

    Halveer de ui en citroen en stop deze in de kalkoen. Plet de knoflook en voeg deze ook toe. De tijm kun je als geheel toevoegen.
    Pak een bakschaal en doe hier grofgesneden winterpeen in. Alle sappen van de kalkoen komen in deze bak terecht en dit is een erg lekker start voor je jus.

    4
    Klaar

    Tijd voor de oven

    Zorg dat je oven is voorverwarmd is tot 180°C.

    Bedek de borst van de kalkoen met aluminium folie. Voor het braden heb ik 30min per 0.5kg aangehouden.

    Na 90min braden haal je de folie er af en giet je de sappen er lekker overheen. Hierna braad je het nog een 30min door. Nu haal je de kalkoen eruit en let je het spek eroverheen. Braad het nog een keer 30min en haal de kalkoen uit de oven. Bedek het nu weer met aluminium folie en leg er een theedoek overheen. Nu moet het nog 60minuten rusten en dan is de kalkoen klaar! De kalkoen met een kerntemperatuur van zo'n 70°C hebben

    Robin Corte

    Oprichter CheckMyDish

    Recept Reviews

    Er zijn nog geen beoordelingen voor dit recept, gebruik een formulier hieronder om uw Review te schrijven
    vorige
    Bitterkoekjes pudding met amaretto
    volgende
    Smeuige Pasta met kip, groenten en kruidenkaas
    vorige
    Bitterkoekjes pudding met amaretto
    volgende
    Smeuige Pasta met kip, groenten en kruidenkaas

    Voeg je opmerking toe

    Hulp nodig?