Ingrediënten
-
2kg Procureur
-
15el BBQ rubSoort is naar smaak
-
2el Donkere basterdsuiker
-
350ml Appelsap
-
150ml Appelaziin
-
10el BBQ SausSoort is naar smaak
-
500g Coleslaw
-
1zak Zachte BolletjesWit
-
1pot Augurk
Samenvatting
Dit is de 3e keer dat ik probeer om een goede pulled pork te maken van de BBQ. Nu is het gelukt en kan het recept gedeeld worden! Het heeft bij mij ongeveer 11 uur geduurd voordat het klaar was. Het kost dus even wat tijd, maar als je de avond van tevoren de voorbereidingen treft, dan valt het reuze mee.
Zorg dat je sowieso een digitale thermometer in huis hebt, dit is onmisbaar bij dit gerecht. De benodigdheden voor dit recept:
- Een BBQ
- Rookhoutjes
- Briketten
- Aluminium bakjes
- Digitale thermometer
- Plantenspuit
- Glaze Kwast
- (optioneel) marinade injector
Stappen
1
Klaar
|
De avond van te vorenIk kan je erg aanraden om een avond vooraf alle voorbereidingen te doen. Je kruid je vlees vooraf en prepareert de BBQ ook alvast, zodat dit je de volgende dag veel tijd bespaart. Kruid de procureur rondom met je BBQ rub. Zelf heb ik een BBQ rub van de Deen gebruikt. Hier heb ik zelf dan nog de basterdsuiker aan toegevoegd. Druk de kruiden goed aan in het vlees en wikkel het vlees dan strak in wat vershoudfolie. Deze kan nu de koelkast in voor de volgende dag. Meng nu ook de appelazijn en appelsap en giet dit in de plantenspuit. Deze kun je ook in de koelkast zetten. Deze gebruik je de volgende dag bij het bereiden. Optioneel: |
2
Klaar
|
De BBQ voorbereidenZet je BBQ volgens de Minion Snake methode op. Zoals je op de foto kunt zien bedek je eerst de helft van het onderste rooster met aluminium folie. Dit zorgt ervoor dat de luchtstroom alleen via de kolen gaat. Daar boven op leg je een leeg aluminium bakje. Deze vangt de vloeistoffen op welke uit de procureur lekken. De kolen verdeel je over de andere helft. Je steekt bij de start 1 kant aan zoals je kunt zien op de foto. Dit is een hoopje van ongeveer 10-15 kolen. Het meest makkelijke is dit natuurlijk aan te steken met de starter. |
3
Klaar
|
Dag van braden!Haal de procureur ruim vooraf uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Leg de procureur op het bovenste rooster boven het lege aluminiumbakje. Ik heb er ook nog een stukje aluminiumfolie naast gelegd tegen de directe hitte van de kolen. Steek nu de 2e meter in het stuk vlees om de kerntemperatuur te meten. Zorg dus dat je deze er ver genoeg insteekt. Leg ook voldoende rookhout op de kolen. Niet te veel in 1 keer. Doe nu de deksel erop en bekijk het komende uur of je de temperatuur stabiel kun houden tussen de 105-120°C. Probeer dus met de ventilatieschuiven aan de boven en onderkant te spelen. |
4
Klaar
|
Slow roastDe procureur moet uiteindelijk een temperatuur hebben van 92°C. Iedere 45 minuten spuit je het mengel van appelsap en appelazijn over de buitenkant van het vlees. Dit herhaal je zeker de eerste 10u. |
5
Klaar
|
Het dode moment (na ongeveer 7u)Tussen de 62-64°C heb je een soort dood moment. Daarbij zie je de kerntemperatuur niet veranderen. Bij mij heeft deze ongeveer 1,5u tot 2u geduurd. Wees dus geduldig en probeer niet het vuur hoger op te stoken. Een optie is om het vlees in te pakken in aluminiumfolie. dat wilt wel helpen om sneller door dit dode punt te komen. |
6
Klaar
|
GlazenAls het vlees een kerntemperatuur heeft van 88°C, dan begin je met het glazen van het vlees met de BBQ saus. Deze saus heb ik nu niet zelf gemaakt, maar in de supermarkt gekocht. Als je het leuk vindt om dit zelf te maken, dan kan dat uiteraard ook! |
7
Klaar
|
Vlees pullen |
8
Klaar
|
Het broodjeHalveer het zachte bolletje en beleg het met pulled pork. Top het af met coleslaw en BBQ saus. Strooi en nog een gesneden augurk overheen en je bent klaar! Het resultaat van ongeveer 12u werk! Geniet ervan en laat mij weten wat je er van hebt gevonden! |